Casa Arnalló
Turisme Rural a la Vall de Boí

La Vall de Boí és la capital catalana del romànic pel seu extraordinari conjunt eclesiàstic, format per vuit esglésies i una ermita construïdes entre el segle XI i XII, i declarades Patrimoni Mundial per la UNESCO.

Les esglésies foren impulsades i finançades durant l’edat mitjana pels senyors feudals d’Erill, una baronia originària d’Erillcastell que es va erigir en la família dominant de la Vall de Boí i que va veure en la construcció romànica una via per demostrar el seu poder i influència.

Durant segles el tresor romànic fou desconegut per la majoria de la població, fins que l’Institut d’Estudis Catalans va impulsar l’any 1907 una missió arqueològica a la ratlla d’Aragó per documentar el patrimoni de la Val d’Aran i l’Alta Ribagorça.

Són les esglésies de Sant Climent i Santa Maria de Taüll, Sant Joan de Boí, Sant Feliu de Barruera, Santa Eulàlia d’Erill la Vall, la Nativitat de Durro, Santa Maria de Cardet i l’Assumpció de Cóll, així com l’ermita de Sant Quirc de Durro.

SANT CLIMENT DE TAÜLL

Sant Climent de Taüll ha esdevingut el símbol de la Vall i el seu Pantocràtor s’ha convertit en la màxima expressió del romànic català. L’original fou salvat a principis del segle XX i en l’actualitat es conserva al MNAC, a Barcelona, però a l’interior de l’església s’hi pot apreciar un vídeo-mapping espectacular que reprodueix les pintures originals visibles en el dia de la seva consagració el 10 de desembre de 1123.

Sant Climent de Taüll

SANTA MARIA DE TAÜLL

Santa Maria de Taüll fou consagrada l’11 de desembre de 1123, només un dia després que Sant Climent. Es troba al centre de la vila de Taüll. Les pintures originals foren retirades durant les missions de l’Institut d’Estudis Catalans, però en l’actualitat s’hi exhibeixen reproduccions de l’absis central i el mur sud.

Font: Centre Romànic de la Vall de Boí

SANT JOAN DE BOÍ

Sant Joan de Boí es troba a ponent del poble i ha estat objecte de múltiples restauracions al llarg dels anys, però en l’actualitat adopta l’aspecte que tenia al segle XII i es va fer una reproducció de les pintures murals que es troben ara conservades al MNAC. La visita permet comprovar quin paper jugava la pintura en les esglésies de l’edat mitjana.

Font: Centre Romànic de la Vall de Boí

SANTA EULÀLIA D’ERILL LA VALL

L’església de Santa Eulàlia d’Erill la Vall té un esvelt campanar de sis pisos que es troba perfectament alineat amb els de Sant Climent de Taüll i Sant Joan de Boí. A l’interior s’hi pot admirar una reproducció del grup escultòric del Davallament de la Creu, que es troba conservat al MNAC i el Museu Episcopal de Vic.

Font: Centre Romànic de la Vall de Boí

NATIVITAT DE DURRO

La seva monumentalitat és un reflex de la importància i poder econòmic d’aquesta vila durant l’edat mitjana. Es té constància de la seva existència des de l’any 1140.

Font: Centre Romànic de la Vall de Boí

SANT FELIU DE BARRUERA

És l’única església que es troba a la Vall, no enlairada en la muntanya. Existeixen testimonis de la seva existència des de l’any 1140.

Font: Centre Romànic de la Vall de Boí

SANTA MARIA DE CARDET

La vila de Cardet, que en el seu moment era referenciada com un castell, marcava el límit de la influència dels senyors d’Erill, que posteriorment es van expandir cap al sud. Era una localització estratègica que els permetia controlar l’accés a la Vall. De l’església de Santa Maria en destaca el seu absis, singular en tot el conjunt.

Font: Centre Romànic de la Vall de Boí

ASSUMPCIÓ DE CÓLL

És l’única església que escapa a la influència dels senyors d’Erill, fet que explica que els seus materials, mides i elements decoratius es diferenciïn especialment de la resta del conjunt. Existeix constància de la seva existència des de l’any 1110.

Font: Centre Romànic de la Vall de Boí

SANT QUIRC DE DURRO

L’ermita de Sant Quirc de Durro es troba a 1.500 metres d’altitud, en una posició privilegiada que reflecteix la importància de la religió en la societat de l’edat mitjana.

Font: Centre Romànic de la Vall de Boí