Casa Arnalló
Turisme Rural a la Vall de Boí

El Saraís on es troba la Casa Arnalló moderna és un llogaret a la vora del Noguera de Tor, però el poble original es troba abandonat i perdut al bell mig de la muntanya que veiem des de la nostra era.

Des de casa nostra, estem parlant d’una excursió d’uns tres kilòmetres a peu. Això sí: el camí fa pujada. El poble abandonat és 1.340 metres d’altitud, així que tenim un desnivell positiu de 300 metres.

L’excursió dura mitja horeta, tot i que els més menuts agrairan poder parar de tant en tant per poder descansar. Pel camí passareu per un petit pont d’on trèiem l’aigua de Casa Arnalló, el Palancó, i també per un mirador esplèndid des del que podreu veure casa nostra i tota la Vall.

Penseu que antigament tots els vilatans de Saraís fèiem aquest camí cada dia, ja fos per anar a treballar al camp, anar a estudi o a veure els nostres veïns. Amb raó érem coneguts amb el sobrenom dels saltabancals! Diu la tradició oral que un cop un llop va saltar set bancals d’una tacada, del pendent que hi havia a Saraís.

Els orígens de Saraís són incerts, tot i que hi ha registres de la vila des de l’any 1070. Nosaltres sabem que els nostres avantpassats ja hi vivien l’any 1816, doncs fou aleshores quan van construir la Casa Arnalló que encara es pot veure al poble abandonat. Ha conegut millors temps, però.

Diuen les cròniques de l’època que, a l’any 1849, a Saraís hi vivien unes trenta persones. Hi havia nou cases en total, entre elles la nostra, i una església parroquial dedicada a Sant Llorenç. La història del poble, però, va estar estretament lligada als incendis. I cap al 1970 es va produir un foc que va assolar la majoria de la vila, i això ja la va condemnar definitivament. Fou llavors quan vam baixar a la vall i construir la Casa Arnalló on us donem la benvinguda.

Si pugeu a Saraís, us recomanem que pareu atenció i busqueu casa nostra. A veure si la trobeu! I també podeu admirar les ruïnes de l’església de Sant Llorenç, l’única església no-romànica de la Vall de Boí. Veureu que hi falta una campana… Però això ja és una altra història.

Casa Arnalló de Saraís vell, en l’actualitat

Casa Arnalló de Saraís vell, il·lustració

Saraís vell

Saraís vell